OVER DE FILM

Leuven is sinds mensenheugenis bekend als dé bierhoofdstad van het land. Dat heeft veel te maken met het feit dat de grootste brouwerij ter wereld in Leuven gevestigd is. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom de stad deze titel meer dan verdient. Presentator en verteller Jeroen Meus, Leuvenaar en bierkenner, vertelt je er alles over in de documentaire film “Leuven Bierstad”.

De film vertelt de hele biergeschiedenis van de stad: van de vroege middeleeuwen tot vandaag. Van de allereerste brouwerijen in de stad tot de groei van de sector tijdens de industriële revolutie, de hoogdagen van de lokale brouwerijen zoals Breda, Vantilt en La Vignette, de uitbouw van Artois tot wereldmarktleider en de wederopstanding van het ambachtelijke bierbrouwen in onze regio vandaag de dag. “Leuven Bierstad” belicht alle aspecten van de biergeschiedenis: naast die geschiedenis van de brouwerijen wordt uitgebreid ingegaan op de belangrijke rol die de universiteit en de bierprofessoren én de studenten vervullen. En natuurlijk komt ook de lokale folklore aan bod: het caféleven, de bierfeesten, de verkiezing van de bierkoning; het is allemaal onlosmakelijk verbonden met Leuven.

 

“Leuven Bierstad” is de zesde film in een reeks films waarin belangrijke geschiedkundige verhalen over de stad Leuven worden verteld aan de hand van  historisch beeldmateriaal. Er werden prenten, schilderijen, foto’s, films, video’s en allerhande documenten gebruikt uit grote professionele archieven, zoals bijvoorbeeld die van VRT en Stadsarchief Leuven, maar ook uit heel wat private archieven. Heel wat beeldmateriaal werd voor de gelegenheid opnieuw ingescand aan hoge resolutie.

“Leuven Bierstad” wordt geproduceerd door de Leuvense filmvereniging Fonk vzw (bekend van o.m. Cinema ZED, DOCVILLE, Kortfilmfestival en Dalton Distribution) met steun van Stad Leuven, Leuvenement vzw en Stadsarchief Leuven.